Python

...avagy mire számíthatunk?

A Python mára egy olyan nyelvvé nőtte ki magát, aminek a használata elkerülhetetlen. Mindegy, hogy rendszergazda, tesztelő, programozó, AI szakértő vagy, vagy netán ma kezdted a programozást, a Python progamozási nyelvet meg kell tanulnod.

Az egyetemi kutatók már átmentek a (fájdalmas?) folyamaton: megtanultak Python (és R) nyelven programozni. Muszáj volt nekik. Az AI betette a bütykös lábát az életükbe, és az AI nyelve a Python.

Most mi jövünk, a koczkák. Rendszergazdák, fejlesztők, Excel-búvárok és adatbányászok.

De nekünk minek?

Hisz ott vannak a jó kis scriptnyelvek, az elég. Linuxon mondjuk Bash, Windowson meg - legyünk modernek - PowerShell. Vagy akár Linuxon is PowerShell.

De ez ma már nem lesz elég.

Python a kígyókirály

 1. A Python egy "rém" egyszerű nyelv, bárki meg tudja tanulni, aki egy picit is odafigyel. Nem véletlen, hogy a Python lett az a nyelv, amivel a nem-informatikusok (pl. kutatók, adatkezelők) dolgoznak. Egy nyelv, amiben a kódsorok után nem kell pontosvesszőt tenni, a ciklusokat nem kell { }  karakterek közé zárni, és a változóknak nem kell típust beállítani. Kánaán!
 2. AI és adatkezelés területén annyi modul van hozzá, mint égen a fűszál. Szinte percenként születik egy új, mert bővítőmodult nemcsak C-nyelven lehet hozzá fejleszteni, hanem saját "anyanyelvén", Pythonban is.
 3. Roppant hatékony. Excel export egy publikus web-apiból? Négy sor. (Tízsoros kódokkal már rendszámfelismerést lehet készíteni Pythonban.)
 4. Mindenhol elfut, de tényleg.


A tanfolyamok segítenek megismerni a Python egyes területeit, használatát. A sorrend nem számít, de aki teljesen kezdő, annak a tanfolyamok neveiben elhelyezett számozást javaslom követni.

 • Szükséges előismeretek

  Aki látott már másik programozási nyelvet életében, az jó alapozás lehet. Aki most kezdi az informatikát, mert hallotta hogy az csuda jó, annak azért kapaszkodnia kell!

 • Kinek ajánljuk?

  Aki meg szeretné ismerni a Python lehetőségeit, kacérkodik a mesterséges intelligenciával, vagy csak egy általánosan bevethető, egyszerű programozási nyelvet keres.

 • Mi leszek, ha nagy leszek?

  Tisztában leszel a Python-nyelv lehetőségeivel és korlátaival. A tanfolyamok elvégzése elegendő tudást adhat akár ezen a területen való elhelyezkedésre, másik nyelvből való átképzésre.