HELO() vagy inkább EHLO()

Ha csak "találomra", az első kezed ügyébe kerülő libraryval küldtél eddig email-t, és ez vagy sikerült vagy nem, itt az ideje hogy megnézd közelebbről is az SMTP-kommunikációt! Ha soha nem értetted pontosan, hogy milyen porton és hogyan kommunikál a kliens és a szerver, csak addig rugdostad a stackoverflowról bemásolt kódot, amíg meg nem mozdult :) de ennél többet szeretnél, akkor ez a tanfolyam neked szól!

Az SMTP-protokoll egy egyszerű, szöveges protokoll, ahogyan a neve is árulkodik róla. Semmi titkosítás, semmi flancos szabályrendszer.

1997-ben bevezették az SMTPS-t, ami a kapcsolat elején egy SSL csatornába tuszkol minden adatot, így titkosítva azt, majd rá kevesebb mint két éven belül, hivatalosan meg is szüntették. Ez a kommunikáció a 465-ös portot használta a kliens és a szerver között, de még így 20 évvel a betiltása után is, a protokoll köszöni szépen jól van, annak ellenére, hogy a legtöbb helyen „deprecated” - azaz valamikor a jövőben megszüntetik a támogatását. De hát miért „szüntették be”? 

Kompatibilitási okok miatt. Inkább úgy döntött az IANA, hogy a kommunikáció felvétele menjen a „megszokott” módon, és ha a szerver támogatja a fejlettebb kommunikációt, akkor menjen titkosítva. Itt vezették be az ehlo() köszönést a helo() helyett. Majd a STARTTLS() parancs után minden titkosítottan megy a hálón, az 587-es porton. Ez a hivatalos portja a levélküldésnek. 

Miért nézzük meg mégis a 465-ös porton való emailküldést is? Mi a különbség az SSL és a TLS között? Hogyan küldjünk HTML-formátumú leveleket? NetCattel mindent is! lehet, de email-t is lehet vele „fogni”? OAuth2? Mind kiderül a tanfolyamon...

Tudnivalók a tanfolyamról

 • Szükséges előismeretek

  Minimális Python-tudás nem árt. Ha más nyelvekben már küldtél emailt, az kifejezetten jól jöhet itt is.

 • Kinek ajánljuk?

  Azoknak, akik nemcsak azt a pár sort keresik a neten, amivel emailt lehet küldeni, hanem érteni is szeretnék, hogy mit is csinálnak pontosan.

 • Mi leszek, ha nagy leszek?

  Az emailküldésen kívül tudni fogod mikor használj 465-ös, és mikor 587-es portot. Rájössz, hogy a TLS az csak az SSL újabb verzója. HTML levélküldés után rájössz, hogy jó az a Mailchimp :) és az OAuth2 megismerése után, többé nem jelszavakat fogsz küldözgetni a hálón!

Témakörök

Oktató

 • Péter Litkei

  Litkei Péter

  AI expert

  Anyatejjel szívtam magamba az informatikát, Basic, Pascal, Delphi, .NET C#, Smalltalk után Pythonban élem az életem, a C mindig jó barát volt, a JavaScriptől ódzkodom, a HTML-hez kontár módon értek. A hálózatok mindig is érdekeltek, a Doom-ot még IPX/SPX-szel játszottuk hálóban. Mindig is vonzott a hackelés, jó móka volt az ARP poisoning, sokszor debuggolok Wiresharkkal meg Burppel, bár saját, élesben bevetett exploitot még nem írtam. Az SQL mindig ott volt mint jó társ, ma pedig körülöttem, és ahogyan világ körül is, az AI lebeg. Értem, hogy egyenlőre még nincs mesterséges intelligencia, nem kell félni! Hogy holnap mi lesz? Azt csak a NetAcademia tudja :P

Értékelések

 • Email küldés könnyedén

  Garamhegyi Gábor

  Nagyon jól átgondolt, felépített és megvalósított tanfolyam! Rengeteget tanultam belőle! Ajánlom mindenkinek! Az előadás nagyon jól követhető, élvezetes!

  Nagyon jól átgondolt, felépített és megvalósított tanfolyam! Rengeteget tanultam belőle! Ajánlom mindenkinek! Az előadás nagyon jól követhető, élvezetes!

  Kevesebb megjelenítése
 • email Pythonból

  Gyarmati László

  Nagyon jól felépített, érthető tanfolyam.

  Nagyon jól felépített, érthető tanfolyam.

  Kevesebb megjelenítése
 • Értékelés

  Kertész Krisztián