10.499
Ft/hó*

*Egy összegben fizetendő 125.988 Ft/év

Tovább a vásárlásra
10.499
Ft/hó*

Szerezd meg ezt és több száz másik tananyagot, NETAcademia Standard előfizetéssel!

Tovább a vásárlásra

*Egy összegben fizetendő 125.988 Ft/év

  • 30 napos pénzvisszafizetési garancia
  • Korlátlan elérés, akárhonnan, akármikor
  • Tanulj első kézből a területükön elismert szakemberektől

Python - 07 - Webalkalmazások tesztelése böngészőben - Selenium Pythonnal

Megismerjük az open-source, weboldalakra kihegyezett tesztelő eszközt. Ezzel a frameworkkel a böngésződet tudod irányítani. Hogy ezzel a neten clickkelő botokat, vagy teszt-automatizációt írsz, az rajtad múlik.

4.8
(5)
0,5 óra
Közepes

Mit fogsz tanulni?

Na már megint Pythont!

Mi próbáltunk előre szólni, hogy a Python mindenhez kell, és tessék, most meg weblapok automatizálásához és teszteléséhez, valamint automatikus teszteléséhez fogjuk használni.

Kerettörténet: van egy jó bonyolult webalkalmazásunk, amit hetente frissítünk. Mielőtt azonban kitennénk az új verziót élesben, le kell tesztelni, hogy még mindig azt csinálja-e, amit csinálnia kellene. Ennek két módja van: vagy felveszünk egy tesztelőt, aki egy forgatókönyv mentén hétről hétre végigkattintja a teszteseteket, vagy automatizáljuk a tesztelést.

Ehhez kell a Selenium-keretrendszer, amit sokféle programozási nyelvből meg lehet hajtani, de akinek kalapácsa van, mindent szögnek néz, így választottuk mi a Pythont.

Mit tud a Selenium? Nos, mindent, amit te a pici kezeddel: weblapokat látogat meg, linkekre klikkel, bejelentkezik, űrlapokat tölt ki, fájlokat ment le stb. Nincs olyan felhasználói ténykedés, amit ne tudnánk vele automatizálni.

Ami még ennél is durvább, a Selenium mindenhez is jó, tekintettel arra, hogy a böngésző úgy táncol, ahogy Te fütyülsz. Instagram-botokat, illetve WhatsApp-küldéseket is Seleniummal (és Pythonnal) csinálnak az ügyesek.

Legújabb tanfolyamunk így a Python-sorozatba is tartozik, meg a webfejlesztésibe is, mindenkinek ízlése szerint. Természetesen sallang- és blablamentes.

Selenium, az Open source böngésző-automatizáló

Mindegy, hogy milyen böngészőt használsz, a Selenium-közösség már talált megoldást az automatizálásra.

Képzeld el, hogy az általad preferált programozási nyelvvel (mi Pythont használunk) megnyitsz mondjuk egy Chrome böngészőt. és kódból adsz neki utasításokat. Elnavigálsz tetszőleges oldalakra, „kattintgatsz”, letöltesz, képernyőt mentesz, interaktívan keresel, és az első találatra kattintasz. Ezt mind véginézzük, majd egy plugin segítségével mintha Excelben makrót vennénk fel, felveszzük a lépéseket, és Pythonba exportáljuk a generált kódot. Ha eddig nem használtál XPath-t, lehet hogy ezután már igen...

  • Nem baj, ha már láttál Python-kódot, de ennél a tanfolyamnál ez elég is lehet :)
  • Ha pythonnnal foglalkozol, érdemes rászánnod ezt a kis időt a Seleniumra is.
  • Ha nem érdekel a python, de érdekel a webes automatizálás, akkor is jó helyen jársz!
  • Átlátod a webes automatizálás legfontosabb lehetőségeit, ezután könnyebben keresel projectspecifikus dolgokat a stackowerflow-n!

Vélemények

4.8
László

Selenium teszt

Nagyon hasznos és érdekes volt. Amkóstolás megvolt, már csak el kell mélyedni az anyagban. Köszönöm.

Krisztián

Értékelés

Rudolf

Selenium

Tetszett, jól érthető. Jó ötleteket adott. Szívesen néznék egy a weboldalak tesztelésével és a tesztelés automatizálásával foglalkozó kurzust is.

Edina

Megfelelő volt

Osváth

tetszett, lényegre törő

amit hiányoltam belőle az a webdriver_manager megemlítése, mert sajnos a selenium a chromedrivere Chrome verzió függő és eltérő verzióknál nem működik amit készítünk. from webdriver_manager.chrome import ChromeDriverManager from selenium import webdriver driver=webdriver.Chrome(ChromeDriverManager().install())

Az oktatóról

Litkei Péter
AI expert

Anyatejjel szívtam magamba az informatikát, Basic, Pascal, Delphi, .NET C#, Smalltalk után Pythonban élem az életem, a C mindig jó barát volt, a JavaScriptől ódzkodom, a HTML-hez kontár módon értek. A hálózatok mindig is érdekeltek, a Doom-ot még IPX/SPX-szel játszottuk hálóban. Mindig is vonzott a hackelés, jó móka volt az ARP poisoning, sokszor debuggolok Wiresharkkal meg Burppel, bár saját, élesben bevetett exploitot még nem írtam. Az SQL mindig ott volt mint jó társ, ma pedig körülöttem, és ahogyan világ körül is, az AI lebeg. Értem, hogy egyenlőre még nincs mesterséges intelligencia, nem kell félni! Hogy holnap mi lesz? Azt csak a NetAcademia tudja :P