Na már megint a Python.

Mi próbáltunk előre szólni, hogy a Python mindenhez kell, és tessék, most meg weblapok automatizálásához és teszteléséhez, valamint automatikus teszteléséhez fogjuk használni.

Kerettörténet: van egy jó bonyolult webalkalmazásunk, amit hetente frissítünk. Mielőtt azonban kitennénk az új verziót élesben, le kell tesztelni, hogy még mindig azt csinálja-e, amit csinálnia kellene. Ennek két módja van: vagy felveszünk egy tesztelőt, aki egy forgatókönyv mentén hétről hétre végigkattintja a teszteseteket, vagy automatizáljuk a tesztelést.

Ehhez kell a Selenium-keretrendszer, amit sokféle programozási nyelvből meg lehet hajtani, de akinek kalapácsa van, mindent szögnek néz, így választottuk mi a Pythont.

Mit tud a Selenium? Nos, mindent, amit te a pici kezeddel: weblapokat látogat meg, linkekre klikkel, bejelentkezik, űrlapokat tölt ki, fájlokat ment le stb. Nincs olyan felhasználói ténykedés, amit ne tudnánk vele automatizálni.

Ami még ennél is durvább, a Selenium mindenhez is jó, tekintettel arra, hogy a böngésző úgy táncol, ahogy Te fütyülsz. Instagram-botokat, illetve WhatsApp-küldéseket is Seleniummal (és Pythonnal) csinálnak az ügyesek.

Legújabb tanfolyamunk így a Python-sorozatba is tartozik, meg a webfejlesztésibe is, mindenkinek ízlése szerint. Természetesen sallang- és blablamentes.

Selenium, az Open source böngésző-automatizáló

Mindegy, hogy milyen böngészőt használsz, a Selenium-közösség már talált megoldást az automatizálásra. 

Képzeld el, hogy az általad preferált programozási nyelvvel (mi Pythont használunk) megnyitsz mondjuk egy Chrome böngészőt. és kódból adsz neki utasításokat. Elnavigálsz tetszőleges oldalakra, „kattintgatsz”, letöltesz, képernyőt mentesz, interaktívan keresel, és az első találatra kattintasz. Ezt mind véginézzük, majd egy plugin segítségével mintha Excelben makrót vennénk fel, felveszzük a lépéseket, és Pythonba exportáljuk a generált kódot. Ha eddig nem használtál XPath-t, lehet hogy ezután már igen...

Tudnivalók a tanfolyamról

 • Szükséges előismeretek

  Nem baj, ha már láttál Python-kódot, de ennél a tanfolyamnál ez elég is lehet :-)

 • Kinek ajánljuk?

  Ha pythonmnal foglalkozol, érdemes rászánnod ezt a kis időt a Seleniumra is. Ha nem érdekel a python, de érdekel a webes automatizálás, akkor is jó helyen jársz!

 • Mi leszek, ha nagy leszek?

  Átlátod a webes automatizálás legfontosabb lehetőségeit, ezután könnyebben keresel projectspecifikus dolgokat a stackowerflow-n!

Témakörök

Értékelések

5 csillagbesorolás

Selenium

Kovács Rudolf

Tetszett, jól érthető. Jó ötleteket adott. Szívesen néznék egy a weboldalak tesztelésével és a tesztelés automatizálásával foglalkozó kurzust is.

Tetszett, jól érthető. Jó ötleteket adott. Szívesen néznék egy a weboldalak tesztelésével és a tesztelés automatizálásával foglalkozó kurzust is.

Kevesebb megjelenítése
5 csillagbesorolás

Selenium teszt

Gyarmati László

Nagyon hasznos és érdekes volt. Amkóstolás megvolt, már csak el kell mélyedni az anyagban. Köszönöm.

Nagyon hasznos és érdekes volt. Amkóstolás megvolt, már csak el kell mélyedni az anyagban. Köszönöm.

Kevesebb megjelenítése
4 csillagbesorolás

tetszett, lényegre törő

Márk Osváth

amit hiányoltam belőle az a webdriver_manager megemlítése, mert sajnos a selenium a chromedrivere Chrome verzió függő és eltérő verzióknál nem működik amit k...

Több megjelenítése

amit hiányoltam belőle az a webdriver_manager megemlítése, mert sajnos a selenium a chromedrivere Chrome verzió függő és eltérő verzióknál nem működik amit készítünk. from webdriver_manager.chrome import ChromeDriverManager from selenium import webdriver driver=webdriver.Chrome(ChromeDriverManager().install())

Kevesebb megjelenítése
5 csillagbesorolás

Értékelés

Kertész Krisztián

5 csillagbesorolás

Megfelelő volt

Balogh Edina

Oktató

 • Péter Litkei

  Litkei Péter

  AI expert

  Anyatejjel szívtam magamba az informatikát, Basic, Pascal, Delphi, .NET C#, Smalltalk után Pythonban élem az életem, a C mindig jó barát volt, a JavaScriptől ódzkodom, a HTML-hez kontár módon értek. A hálózatok mindig is érdekeltek, a Doom-ot még IPX/SPX-szel játszottuk hálóban. Mindig is vonzott a hackelés, jó móka volt az ARP poisoning, sokszor debuggolok Wiresharkkal meg Burppel, bár saját, élesben bevetett exploitot még nem írtam. Az SQL mindig ott volt mint jó társ, ma pedig körülöttem, és ahogyan világ körül is, az AI lebeg. Értem, hogy egyenlőre még nincs mesterséges intelligencia, nem kell félni! Hogy holnap mi lesz? Azt csak a NetAcademia tudja :P