Tudnivalók a tanfolyamról

...avagy a mögöttes sztori

Milyen szép is lenne, ha a garázsajtó, vagy a nagykapu kinyílna, ha a megfelelő rendszámú autóval odaállsz elé! De nem úgy, hogy félmillió Ft-ért veszünk egy kész rendszert, hanem s.k. összerakjunk mi magunk!

Még szebb lenne, ha ezen felül akkor is kinyílna, ha belemosolyognál a kamerába.

Az AI, vagyis a mesterséges intelligencia több részterületre oszlik, melyek közül elsőként a számítógépes látással (computer vision) foglalkozunk. Hogy miért pont ezzel? Mert modern (IoT, rendszámfelismerés stb.), könnyű, élvezetes és látványos.

A gépi látás segítségével könnyű beleszeretni a témába, utána jöhetnek majd az “unalmasabb” dolgok - például adatelemzések a mesterséges intelligencia módszereivel.

És persze egyszerű is. Ez még nem is Artificial Intelligence, nem mesterséges intelligencia, csupán Machine Learning, vagyis gépi tanulás. Az első, és egyben könnyed lépcsőfok a komolyabb témák felé.

Ezért döntöttünk úgy, hogy egy komplett projekt keretében felépítjük álmaink garázsnyitó alkalmazását, ami felismeri az odatolató autó rendszámát, illetve akkor is kinyitja a kaput, ha a boldog tulaj belemosolyog a kamerába.

AI-keretrendszerünk az OpenCV, programozási nyelvünk a Python lesz, amivel a nehezebb feladatoknál néha tíz-tizenöt sor kódot is kell írni, kapunyitó hardverünk alapja pedig a Raspberry PI miniszámítógép, amelyiken (micsoda szerencse!) változtatás nélkül elfutnak a PC-n megalkotott Python-kódok, kamerát is kezel, tehát lát, és gazdag kiegészítői készletében vezérelhető kapcsolók, hőmérők, sőt, még a digitális ingyombingyom is megtalálható.

Milyen érdekes, hogy a Raspberry Pi programozási “anyanyelve” is a Python! (Mintha itt valaki előre gondolkodott volna helyettünk…)

  • Szükséges előismeretek

    A projekt végigviteléhez alapvető számítástechnikai ismeretek szükségesek: szoftverek telepítése, rövid scriptek írása, USB-hardverek felismertetése stb.

  • Kinek ajánljuk?

    A tanfolyamot azoknak ajánljuk, akik szeretnék egy valós példán végigkövetni, majd saját maguknak is elkészíteni egy összetett, mesterséges intelligenciát is használó rendszert.

  • Mi leszek, ha nagy leszek?

    Olyan informatikus leszel, aki otthonosan mozog az alapszintű Machine Learning, Raspberry és Python-feladatok végrehajtásában, ezzel nagyobb méretű önálló IoT és AI projektek kivitelezésére is képes.

Próbáld ki!

Blablamentes tanfolyamainkat ingyen kipróbálhatod, mert az első néhány fejezet mindig ingyenes!

Vizsga!

A sorozat minden egyes tanfolyamához ingyenes tesztkérdéssor és bizonyítvány tartozik!