Tudnivalók a tanfolyamról

avagy a mögöttes sztori...

Eljött 2019 (ősze), és ezzel friss Active Directory 2019 tanfolyamunk Barcsi Tamás “tollából”! Minden, amit az AD-ról tudni szeretnél, de nem merted megkérdezni.

Bár… ki ne merné megkérdezni, hogy lehet-e AD-t telepíteni offline módban? Hogy mi a tartalma az NTDS és SYSVOL könyvtáraknak, és ennek mi a jelentősége? Hogy hogyan lehet tagkiszolgálókat és munkaállomásokat csatlakoztatni a tartományhoz? Hogy mi az ördög az a jelszópolicy, és kit fogunk elveszíteni, ha babráljuk?

Ésatöbbi.

Az igazság az, hogy az Active Directory ma lenne 20 éves, ha nem 1998-ban láttuk volna először, mégpedig Windows NT 5.0 néven - tehát mégis inkább egy híján 22 éves.

Mi változott ezalatt a közel negyed évszázad alatt? Nyilvánvalóan jöttek be új funkciók, mint például az AD Recycle Bin (új? 2008-ban jelent meg a Windows 2008 R2-ben), a PowerShell (2012), a Just Enough Administration (2016), vagy a Federation Services (2003 R2), tehát összességében egy kipróbált vén csirkefogóról van szó. (Nem a Tamás a vén csirkefogó, hanem az AD!)

Ez a tanfolyam egy tiszteletadás a 21 éves Active Directorynak, és egyben az utolsó komplett AD-összefoglalás a NetAcademia részéről. A jövő megalapozása egy stabil, átfogó AD-tanfolyammal, amelyet már nem fog kikezdeni az idő. 

Tudnivalók a tanfolyamról

 • Szükséges előismeretek

  Alapos Windows-előismeretek szükségesek, ugyanis ezen a tanfolyamon nem fogjuk elmagyarázni, mi az a Vezérlőpult, az IP-cím stb. A rendszergazdai alapfogalmakkal tisztában kell lenni.

 • Kinek ajánljuk?

  A tanfolyamot azoknak ajánljuk, akiknek az Active Directory telepítése és beállítása a napi feladatai közé tartozik, és szeretnék végigvenni A-tól Z-ig az ismereteket.

 • Mi leszek, ha nagy leszek?

  Olyan rendszergazda, aki nem ilyed meg egy AD-telepítéstől, egy jelszóházirend megerősítéstől vagy egy szervezeti egység létrehozásától vagy törlésétől.

Témakörök

Értékelések

 • Active Directory 2019

  Fischer Norbert

  Szokásos Barcsi Tamás minőség. A kedvenc oktatóm az oldalról, nem véletlenül. Az előadásai mindig érdekesek, kellemes a hangja és informatívak. Csak remény...

  Több megjelenítése

  Szokásos Barcsi Tamás minőség. A kedvenc oktatóm az oldalról, nem véletlenül. Az előadásai mindig érdekesek, kellemes a hangja és informatívak. Csak reménykedni tudok, hogy gyakrabban fog videókat gyártani.

  Kevesebb megjelenítése
 • Active Directory

  Üzemeltetés EESZT

  Tetszett

 • szuper

  Márk Osváth

  nagyon jól bemutatja és elmagyarázza

  nagyon jól bemutatja és elmagyarázza

  Kevesebb megjelenítése
 • Köszönöm

  Pacsuta Csaba

Oktató

 • Tamás Barcsi

  Barcsi Tamás

  LifeHacker

  A NetAcademia csapatát 0 éve gyengítem, emellett több mint 10 éve erősítem. Hajlandó vagyok kompromisszumot kötni a programozókkal, így ezt a tevékenységet rájuk bízom, kreativitásomat inkább a rendszerek üzemeltetésében, tervezésében kamatoztatom. Az IT mellett a biztonságtechnika különféle (rosszul elnevezett) területeiben is otthonosan mozgom, legyen szó akár tűz-, vagy munkavédelemről. Hiszem, hogy mindenre van megoldás, hiszen házat is lehet építeni bármiből, csak előtte azt jól ki kell szárítani.