Webalkalmazások biztonsági vizsgálata
avagy sérülékenységek keresése önbetöréssel
Kezdés:
Ez a tanfolyam már véget ért,
figyeld az új időpontokat!
Hossz:
40 tanóra
Az egyes alkalmak
Ár:
85 000 Ft+áfa
ingyenes!
Részvételi mód:
Visszanézhető videók
Az internet, a mobil informatika és a felhőalapú számítástechnika térhódításával a webalkalmazások használata megsokszorózódott. A weboldalakon és portálokon kívül egyre több vállalati alkalmazás is webalapú. A tanfolyam során a hallgatók megismerik a webalkalmazások biztonsági vizsgálatának módszereit, a legelterjedtebb eszközöket. Az elméleti háttér megismerése is fontos része a tanfolyamnak, az eszközök használatán kívül az elméleti alapokat is minden esetben áttekintjük. A tanfolyam anyaga az XSS hibáktól az SQL injectionön át a legújabb HTML5 és Flash alkalmazások hibakeresésére is kiterjed.
Előfeltételek
Alapvető operációs rendszer és minimális hálózati ismeretek, parancsor használata linux rendszeren.
Nézd online!
Ezt a tanfolyamot kényelmesen, otthonról is követheted, a képzésrol készült felvételeket bármikor visszanézheted. Kérdés esetén beépített chat segítségével léphetsz kapcsolatba az oktatóval vagy más hallgatókkal. Ha ez a tanfolyam már véget ért, az elkészült videóanyagot Elofizetéssel megvásárolhatod!
Kinek ajánljuk?
Különösen hasznos lesz azok részére, akik etikus töréstesztek alatt webalkalmazásokat is vizsgálnak, vagy érdeklődnek a klasszikustól eltérő - nem desktop - alkalmazások biztonsági tesztelése iránt. Webalkalmazások fejlesztőinek szintén nagyon ajánlott a részvétel, hiszen megtanulhatják, milyen hibákat ne kövessenek el fejlesztéskor, mire ügyeljenek a tesztelés során, illetve hogyan tudják saját munkájukat ellenőrizni biztonsági szempontból.
Oktató
Zsíros Péter

Vezető oktató, hálózatbiztonsági szakértő
 

Témakörök
Azonosítási és jogosultság ellenőrzési hibák

A hallgatók a leggyakoribb jogosultságkezelési hibák felderítését és kihasználását tanulják meg. Ezek közé tartozik a felhasználói azonosítás kikerülése, a nem jogosult alkalmazásrészekhez, és adatokhoz történő hozzáférés.

Oktató: Deim Ágoston

Webalkalmazások feltérképezése

Második alkalommal a webes alkalmazások telepítése és beállítása során elkövetett hibákat próbáljuk felderíteni. Ilyen hiba az ottfelejtett példaállományok, egyszerűen hozzáférhető és letölthető konfigurációs állományok megléte, egyszerűen listázható könyvtárak, helyi alkalmazásnaplók, telepítési naplók, alkalmazásokba beépített verziólekérdezési lehetőségek meghagyása.
Amivel dolgozunk: dirbruter, wikto, nikto, nessus.

Cross-site scripting (XSS)

A webalkalmazásoknál egyik leggyakoribb hiba az XSS felerítése és kihasználása. Áttekintjük, hogyan tudjuk kihasználni, mi a működésének alapja, mire használjuk.

Oktató: Deim Ágoston

SQL injection

A legelterjedtebb webalkalmazás hiba, melynek segítségével jogosulatlanul tudunk adatbázis műveleteket végezni a webalkalmazás segítségével. Ilyen művelet a jogosulatlan adatlekérdezés, adatok törlése, vagy éppen beszúrása. A modul során a teljesen alap tesztektől és hibáktól eljutunk az error based, unuion based, valamint blind sql injection hibák kihasználásáig.

Haladó XSS (XSRF, BEEF), XPATH hibák

Az alapvető XSS hibák megismerése után megtanuljuk hogyan lehet tartós, és komolyabb kárt okozó támadásokat kivitelezni. Elsajátítjuk az egyik legnépszerűbb böngészőtámadó eszköz, a BEEF használatát.

Oktató: Deim Ágoston

Haladó SQL injection technikák, WAF megkerülés

A hallgatók is megismerik az SQL injection elleni egyszerű védekezéseket (például regexp szűrések bizonyos kifejezésekre), valamit azt, hogyan lehet megkerülni ezeket. A szűrések megkerülése után tovább is lépünk, megnézzük milyen módon lehet egy SQL injection hiba kihasználásával operációs rendszer shellt szerezni.

Egyéb gyakori alkalmazáshibák: LFI, RFI, PHP backdoor

A webalkalmazások gyakori hibája a nem megfelelő útvonalellenőrzés, melynek kihasználásával saját, vagy más weboldalról futó kódot is meghívhatunk, és futtathatunk a megtámadott szerveren. Ezt kihasználva további lehetőségekhez juthatunk, mint például parancssor szerzése.

LDAP injection, directory travelsal, code injection

A klasszikus SQL injection mellett léteznek egyéb jogosulatlan adathozzáférési módok is. A felhasználókat legtöbbször már címtárban tárolják, melyeknek egyik szabványos elérési módja az LDAP. Mint minden azonosítási rendszernek, melyet kivezetnek a webalkalmazásba, ennek is lehet gyengesége, például túlzott hozzáférést adnak a címtárhoz az alkalmazásnak. Ezen felül megnézzük az egyéb tipikus hibákat, úgy, mint a webalkalmazás könyvtárából történő kilépés és fájlok felolvasása tetszőleges helyről a szerveren, illetve a nem megfelelő módon összeállított kódon keresztül miként tudunk operációs szintű parancsokat futtatni a rendszeren.

Fájl upload, XML

Az előadás során a hallgatók megismerik azokat a technikákat, amivel fájl feltöltésének lehetősége esetén - például avatar vagy egyéb kép -, megfelelő ellenőrzés hiányában parancsokat futtathatunk, illetve parancssort szerezhetünk a webalkalmazást futtató szerveren.

HTML5

A webalkalmazások legújabb generációi már aktívan használják a HTML5 nyelvet, és azok kiegészítését. Ezen alkalommal azt tekintjük át, hogy az új technológiák alkalmazásának milyen veszélyei lehetnek, és ezt miként lehet kihasználni, ha a fejlesztő nem fordított kellő figyelmet a biztonságra.

Oktató: Deim Ágoston

Webes "vastagkliensek" (Flash, Silverlight)

Ezen alkalommal a webes alkalmazások vastagkliensének számító flash, és silverlight alkalmazások tesztelését végezzük el. Megnézzük miként tudjuk az alkalmazásokat visszafejteni, adatok deserializálni, a beküldött adatokat manipulálni. Mindezt proxy alkalmazások segítségével végezzük el, melyek az automatizálást is lehetővé teszik.

Proxy extension írás

Előfordul, hogy olyan egyedi megoldással találkozunk, amely valamilyen saját módszert használ az elküldött adatok kezelésére, serializálására. Megtanuljuk, mikét írjunk az eddig használt proxykhoz olyan kiegészítőt, melynek segítségével ezeket már ismert formátumokra állíthatjuk vissza (leggyakrabban XML, vagy JSON), hogy kényelmesebben tesztelhessük.

Automatizált eszközök ismerete

A tanfolyam utolsó előtti alkalmán a munkánkat segítő, automatizált tesztelő eszközök közül nézzük meg a legelterjedtebb eszközöket, és kezelésüket. Ezek közé tartozik az Acunetix, a Netsparker, és az ingyenes, sokoldalú W3AF.

Konzultáció

Kérdések, válaszok, ismétlés.

Letöltendő anyagok
Technikai információk
Részletes technikai információkat csak a képzés hallgatói nézhetik meg bejelentkezés után!
Tanfolyami értékelőlap
Kérlek segíts nekünk abban, hogy kitöltöd a kérdőívünket a tanfolyammal kapcsolatban!