.NET praktikák haladóknak
Életmentő .NET-kiegészítők
Kezdés:
Ez a tanfolyam már véget ért,
figyeld az új időpontokat!
Hossz:
50 tanóra
Az egyes alkalmak
Ár:
85 000 Ft+áfa
ingyenes!
Részvételi mód:
Visszanézhető videók
Gyakorlatorientált tanfolyamunkon egy valós webalkalmazás írása közben ismerkedhetsz meg a .NET keretrendszer és a Visual Studio sok-sok hasznos kiegészítőjével. A tematika számos olyan technológiát egybegyűjt, amelyek desktop alkalmazások készítése közben is roppant hasznosak lehetnek. Főleg olyan apróságok összességét mutatjuk be, melyekre fontosságuk ellenére általában nem nagyon szánunk időt. A .NET fejlesztés annyira összetetté vált napjainkra, hogy a programozók szinte fejben sem tudják tartani a sok különleges szolgáltatást, melyeket épp hogy munkájuk megkönnyítésére hoztak létre a redmondi fiúk. A nagy rohanásban pedig sajnos minimális az esély arra, hogy valaki egymaga átrágja magát ezeken.
Előfeltételek
A Visual Studion bármelyik változatának ismerete, a .NET keretrendszer programozásának ismerete C# nyelven
Nézd online!
Ezt a tanfolyamot kényelmesen, otthonról is követheted, a képzésrol készült felvételeket bármikor visszanézheted. Kérdés esetén beépített chat segítségével léphetsz kapcsolatba az oktatóval vagy más hallgatókkal. Ha ez a tanfolyam már véget ért, az elkészült videóanyagot Elofizetéssel megvásárolhatod!
Kinek ajánljuk?
Olyan haladó fejlesztőknek, akik bár már nem kezdők, de egy-egy konkrét webalkalmazás megvalósítása közben néha annak érzik magukat. Azok számára, akik szeretnék még alaposabban megismerni a keretrendszer lehetőségeit, és azokat az apró praktikákat, amelyekkel a fejlesztői munka jelentősen meggyorsítható.
Témakörök
1. (Web) WebGrease, WebOptimiaztion, Bundling

Átnézzük a stíluslapok és script fájlok belinkelési problémáit, szószátyár mivoltukat. Ezek mindennapos fejlesztői kihívások, bár gyakran megfeledkezünk róluk. Most megismerkedünk egy elegáns megoldással az egymástól függő scriptek, stíluslapok egyszerű csomagolására és tömörítésére.

2. (Any) Azure Storage, CloudClient, SAS, REST API - Upload from JS

Röviden bemutatom a Windows Azure management felületét. A madártávlati áttekintés után azonban az Azure Storage-ra koncentrálunk. A sajátságos fájlszervert megszólítjuk desktop alkalmazásból, web szerverről és HTML lapról Javascript segítségével. Megvizsgáljuk, hogyan lehet jogosultsághoz kötni a fájlok elérését olvasásra vagy akár írásra.

3. (Any) TFS in the cloud, SCORM basics

Be kell vallanom, hogy a közelmúltig a Subversion volt a bejáratott, kedvenc verziózóm. Most azonban ingyenesen használható a Visual Studio szervere egy cloud szolgáltatásként. És nem csak verziózást szolgáltat. Megmutatom, hogy lehet elkezdeni használni, beszélünk róla miért jó ez nekünk. A verziózáson kívül megmutatom még a munkaszervező felületet is. Ennek kapcsán – hogy értelmet nyerjen ez a szolgáltatás – egy gyorstalpaló SCORM alaptanfolyamot is besűrítek.

4. (Any) Unittest, Mocking. Auto build and deploy

Az előző alkalom folytatásaként még két roppant hasznos szolgáltatást mutatok be a Team Foundation Services-ben. Az egyik az automatizált tesztek végrehajtása, a másik a Windows Azure-ral való együttműködés (deploy). Az automatizált teszt végrehajtás apropóján a szokásosnál egy picit mélyebbre nyúlunk a unittesztelésbe. Pár fontos, gyakran fejtörést okozó tesztelési problémát körbejárunk, mint pl. a többszálú kódok tesztelési lehetősége vagy a tesztek szeparálhatósága a tesztelni nem kívánt részektől.

5. (Any) Visual Studio Nuget Manager Console

A NuGetek önmagukban is nagyon hasznos lények, de most a velük érkezett konzolra koncentrálunk. Ez ugyanis valójában egy PowerShell parancssor. És PowerShellből akár a VisualStudiot is irányíthatjuk.

6. (Any) Code scaffolding, T4 templates

Egy két NuGet használatával olyan kódgenerátorokhoz juthatunk, amik megnövelik hatékonyságunkat – vagy ha úgy jobban tetszik, elvégzik a piszkos munkát helyettünk. Ehhez felhasználjuk a PowerShell parancssort és megmutatom a T4 template használatát. A végén testre is szabunk saját szájízünk szerint egy kódgenerátort.

7. (Any) NuGet csomag készítése

NuGet csomagok nem csak arra jók, hogy letöltögessük, amit mások készítettek. Arra is nagyon jól használhatók, hogy saját eszköztárat tartsunk fenn. Ezt az eszköztárat, aztán ha szeretnénk, megoszthatjuk a világgal, de használhatjuk őket kizárólag saját környezetben is. A NuGet készítés rákényszerít minket a még modulárisabb gondolkodásra, ami pedig nagy segítség a kód újrahasznosításában.

8. (Any) Codefirst DB versioning

A Microsoft aktuális adatelérő keretrendszere (Entity Framework) lehetőséget ad az adatbáziskezelés több oldalról való megközelítésére. Bár mindegyiknek megvan a saját előnye és helye az univerzumban, a magam részéről, amikor csak lehet, a Codefirst nevű irányzatot választom. Néha olyan problémák is megoldhatók vele, amire nem is számítottunk. Itt most az adatbázisfejlesztés közbeni sémaváltozásainak verziózott követéséről fogok beszélni. Kipróbáljuk és megbeszéljük, mikor használható, és mikor nem.

9. (Any) Multiple datacontexts

Az Entity Framework DataContext szemlélete teszi lehetővé a Framework számára, hogy számos automatizmussal segítse munkánkat. Például kód- vagy adatbázis generálás, verziófigyelés stb. Ehhez azonban egy olyan Datacontext létrehozása szükséges, amiben minden adatbázis objetumunk teljes terjedelmében megtalálható. Megmutatom, hogy lehet ezt úgy megoldani, hogy az alkalmazásunkban minden egyes részfeladat megkapja a saját DataContext példányát, amiben csak annyi objektum és csak annyi tulajdonsággal szerepel, ami az adott feladathoz szükséges. Mindezt úgy, hogy továbbra is egy adatbázisból dolgozunk, és nem veszítjük el az EF előnyeit.

10. (Web) Sass, Less, CoffeScript, TypeScript

Négy olyan technológia (igazából csak kettő) amiről tanfolyamon még sosem beszéltem. Igazából nem is különálló technológiák, hanem két meglévő webes nyelv fölé húzott, programozó barát réteg. Megnézzük, hogy lehet karbantartható módon, strukturáltan stíluslapot illetve JavaScript kódot írni.

11. (Web) JQuery Plugin írása és az unobtrusive

Talán a JQuery az, ami eddig a legtöbbet segített enyhíteni a JavaScriptben való fejlesztés borzalmait. Hogy maximálisan ki tudjuk használni az előnyeit, megnézzük, hogyan lehet bővíteni. Egy füst alatt megfejtjük az unobtrusive szó jelentését és jelentőségét is.

12. (Web) Knockout.js

Ez a JavaScript könyvtár lehetővé teszi az adatkötést html és JavaScript közt. Majdnem olyan szinten mint ahogy azt a XAML környezetben megszokhatták akik ilyet használtak. Így aztán nem meglepő hogy az MVVM módszertan is alkalmazható kliens oldalon tisztán JavaScript és HTML környezetben is. Nem véletlen hívják KO-nak.

13. (Any) MEF2

Megnézzük hogyan lehet a new kulcszó nélkül interface alapon felépíteni a futsidejű objektumhierarchiánkat. Durván flexibilissé téve így alkalmazásunkat.

14. (Web) ClaimBased auth mvc4, asp.net 4.5

ASP.Net-ben az authentikáció sosem volt gyenge láncszem. Sem biztonsági sem pedig programozhatósági szempontból. Az elmúlt egy, másfél évben azonban a piramis csúcsára került Claim based authentikáció megvalósítása sajnos nem volt olyan egyszerű és magától értetődő, mint ahogy azt eddig megszoktuk. Mostanra az lett. Így gyerekjáték az OpenId, Gmail, Facebook, Yahoo vagy LiveId alapú bejelentkezés megvalósítása.

15. (Web) Saját megoldások 1 - Nyelvesítési megoldás

Több nyelven beszélő weblap készítése visszatérő probléma. Sajnos az MVC-ben nem kapunk konyhakész megoldást. Megmutatok pár lehetőséget és a végén közösen elkészítünk egy kellemesen használható MVC barát resource kezelőt.

16. (Web) Saját megoldások 2 - Domain discriminator, CacheTrick, Repository előnyei

A szövegek adatbázsiban tárolása önnmagában még nem jelent többnyelvűséget. Ehhez a szövegeket több változatban is tárolni kell. Ez esetben viszont különbséget kell tudni tenni a vaáltozatok közt lekérdezéskor. Ezt valósítjuk meg egy elegáns módszerrel.

17. (Web) Saját megoldások 3 - Levélküldés szerkeszthető sablon alapján

Regisztrációs levél, elfelejtett jelszó, megrendelés visszaigazolás. Ezekhez hasonló automata levelek küldése nem ritkaság. Tartalmuk viszont gyakran változik az üzemeltető, megrendelő igényei szerint. A legegyszerűb, ha a tartalom szerkesztését rá bízzuk. Ehhez készítünk el egy megoldást, amivel a weblapon keresztül szabhatók tester az automata levelek.

18. (Web) Saját megoldások 4 - A kötelező pipa esete és a bool különböző megjelenési formái

Az MVC bővítés gyöngyszemei: saját validator és saját megjelenítő ill. szerkesztő sablonok

Tanfolyami értékelőlap
Kérlek segíts nekünk abban, hogy kitöltöd a kérdőívünket a tanfolyammal kapcsolatban!
.NET praktikák haladóknak tanfolyami videók
WebOptimization referenmcia, definició és használat
63 perc
2013. március 26.
Bővítési lehetőségek
67 perc
2013. március 26.
Azure Cloud Service készítés, Bolb olvasás, írás
72 perc
2013. március 28.
WPF upload SAS tokennel
59 perc
2013. március 28.
Javascript html5 darabok
79 perc
2013. április 02.
BlobUploadJS kész
56 perc
2013. április 02.
tfs.visualstudio.com
42 perc
2013. április 02.
unittest alapok, moq alapok
59 perc
2013. április 04.
Mock Parameterek, Route, HttpContextBase
47 perc
2013. április 04.
PackageManagementConsole alapok
61 perc
2013. április 09.
ps1 script készítés
28 perc
2013. április 09.
Gyári MVC sablonok. Scaffolding NuGetek
60 perc
2013. április 11.
Scaffolding példák, Template testreszabás
81 perc
2013. április 11.
Saját scaffolder
23 perc
2013. április 11.
Nugt.exe nuspec és könzvtár struktúra
53 perc
2013. április 16.
dependencies, references, frameworkRefs, files, WebActivatorEx, NuGet Server
62 perc
2013. április 16.
codefirst initializers
78 perc
2013. április 18.
A migráció testreszabása
46 perc
2013. április 18.
Több dc több db, Utólagos migráció bekapcsolás
57 perc
2013. április 23.
Kis DbContextek
75 perc
2013. április 23.
Coffee, TypeScript típuskezelés
73 perc
2013. április 25.
TzpeScript class, interface, leszármaztatás, cast, module (névtér)
52 perc
2013. április 25.
Less, bootstrap megtekintő
62 perc
2013. április 25.
jquery.dirty-1.0.0.js megírása
75 perc
2013. április 30.
Binding alapok, kosar előkészítés
51 perc
2013. május 02.
bevasarlo kosar ajax + knockout
100 perc
2013. május 02.
Saját dependency resolver készítése
58 perc
2013. május 07.
MEF ismerkedés, MEF light MVC4-ben, StructureMap gyors használata MVC4-ben
67 perc
2013. május 07.
MVC4 google és egzéb auth áttekintés
0 perc
2013. május 14.
Saját OpenID kliensek készítése
0 perc
2013. május 14.
ResX áttekintés, DatabaseResourceRepository elkezdeve
82 perc
2013. május 16.
Egész messze jutottunk, már t4 generálja a resx-bőla saját kódunkat
101 perc
2013. május 16.
OnPage resource editor
73 perc
2013. május 16.
Resource szerkesztő, export, import Excel
36 perc
2013. május 16.
GetThrough... Cache, Session, Context, Cookie
39 perc
2013. május 21.
FilteredDbContext használata
35 perc
2013. május 21.
VirtualPathProvider 1
35 perc
2013. május 23.
VirtualPathProvider 2
54 perc
2013. május 23.
MVC mailer használata VirtualPath providerrel és CKEditorral
67 perc
2013. május 28.
CKEditor plugin és dinamikus tartalmú dialógus
64 perc
2013. május 28.