Ez egy régebbi tanfolyamunk, melynek videóinak elérhetőségéért már nem tudunk felelősséget vállalni.
MySQL adatbáziskezelés
avagy hogyan uraljuk az adatokat, mint delfin a vizet
Kezdés:
Ez a tanfolyam már véget ért,
figyeld az új időpontokat!
Hossz:
40 tanóra
Az egyes alkalmak
Ár:
69 000 Ft+áfa
ingyenes!
Részvételi mód:
Visszanézhető videók
A gyakorlatorientált képzés mintapéldákon keresztül mutatja be az ingyenes MySQL adatbáziskezelő szerver szerteágazó lehetőségeit. Először egy példaadatbázist tervezünk, majd megtanuljuk az adatok rögzítésének, módosításának és törlésének módját. Később mindenféle szűrési, rendezési és csoportosítási feltételt kielégítő lekérdezéseket készítünk. Megismerjük az adminisztrátori feladatokat: biztonsági mentés készítése, helyreállítás, jogosultságok kezelése, monitorozás, optimalizálás.
Előfeltételek
Alapvető informatikai ismeretek, minimális programozói „véna”
Nézd online!
Ezt a tanfolyamot kényelmesen, otthonról is követheted, a képzésrol készült felvételeket bármikor visszanézheted. Kérdés esetén beépített chat segítségével léphetsz kapcsolatba az oktatóval vagy más hallgatókkal. Ha ez a tanfolyam már véget ért, az elkészült videóanyagot Elofizetéssel megvásárolhatod!
Kinek ajánljuk?
A tanfolyamot olyan fejlesztőknek ajánljuk, akik többnyire MySQL adatbázisban tárolják az adatokat, ők az echte PHP fejlesztők. Ajánljuk olyan rendszergazdáknak, akik napi rendszerességgel dolgoznak LAMP/WAMP (Apache+MySQL+PHP) szerverekkel. Illetve azon informatikusok részére is fontos lehet a tanfolyam, akik most szeretnének megismerkedni az adatbázisokkal és az SQL-nyelv alapjaival. Számukra egy jól rendszerezett képzést állítottunk össze, melyben széleskörű tudást szerezhetnek az adatbázis kezelés elméletéről, az SQL nyelvről és a MySQL adatbázis kezelő programról.
Oktató
Virág István

A NetAcademia fejlesztői oktatója

 

Témakörök
MySQL telepítése, az adatbázis kezelés alapjai

Az adatbázisszerver konfigurációja: a szerver fizikai paraméterei (CPU, disk, raid, memória). MySQL adatbáziskezelő telepítése. Grafikus (GUI) eszközök telepítése és áttekintése (phpMyAdmin, MySQL GUI Tools, MySQL Workbench stb). A relációs adatbázis modell bemutatása. Alapvető fogalmak: tábla, mező, rekord, kulcs, idegen kulcs, kapcsolatok fajtái, normálformák, redundancia. Egy mintaadatbázis bemutatása és elemzése. Egyszerű adminisztrációs feladatok bemutatása.

Egyszerű SQL lekérdezések: szűrés, rendezés, csoportosítás és összegzés

A SELECT utasítás ismertetése. Különböző adattípusok áttekintése a MySQL-ben. Egyszerű lekérdezések készítése. A lekérdezett adatok szűrése, rendezése és formázása. Egyszerű függvények és operátorok bemutatása és használata. NULL érték használata. Aggregáló függvények ismertetése: összegzés, minimum/maximum keresés, átlagszámolás. Csoportosítás különböző szempontok szerint. A csoportosított adatok szűrése.

Táblák összekapcsolása

Több táblában szereplő összefüggő adatok lekérdezése. Idegen kulcsok szerepe a táblák összekapcsolásában: hatékonysági megfontolások. Tábla összekapcsolások fajtái: INNER JOIN, LEFT JOIN, RIGHT JOIN, OUTER JOIN. Speciális tábla összekapcsolási módok: CROSS JOIN, NON-EQUI JOIN. Tábla összekapcsolása önmagával – hierarchikus kapcsolatok lekérdezése: SELF JOIN. Műveletek eredményhalmazokkal: unió, metszet, különbség, összehasonlítás.

Beágyazott lekérdezések

Beágyazott lekérdezése készítése. A beágyazott lekérdezések fajtái: számolt kifejezés a SELECT-ben vagy a WHERE-ben. Korreláló al-lekérdezések készítése és elemzése. Mikor melyiket használjuk? Beágyazott lekérdezést vagy tábla összekapcsolást? Vagy esetleg csoportosítást (GROUP BY - HAVING)? Ideiglenes táblák használata.

Táblák és kapcsolatok készítése, adatok módosítása, metaadatok lekérdezése

Táblák tárolási típusai (MyISAM, InnoDB). Adatbázis táblák, kapcsolatok és megszorítások tervezése és készítése. Új rekord beszúrása: INSERT. Rekord törlése: DELETE. Meglévő adatok módosítása: UPDATE. Egyszerre több rekord beszúrása egy másik táblából. Rekordok törlése és módosítása kapcsolt táblákon keresztül. Tranzakció kezelés – izolációs szintek a MySQL adatbázis szerverben. Adatbiztonság – adatintegritás biztosítása. Tranzakciós napló fogalma. Hibakezelés. Metaadatok fogalma és lekérdezési technikája.

Nézetek és indexek, fulltext keresés

Nézetek fogalma és készítésük. Használatuk: bonyolult lekérdezések, gyakran használt lekérdezések, adatrejtés. Lekérdezések nagy rekordhalmazokból. Indexek fogalma és szerepük. Clustered vs. Non-Clustered indexek. Indexek helyes használata. Hatékonysági kérdések. Fulltext indexek fogalma, készítése és használata. Fulltext lekérdezések készítése.

MySQL programozása

Adattípusok áttekintése. Változók deklarálása. Vezérlő utasítások áttekintése: feltételes utasítások, többszörös elágazás, ciklusok. Hibakezelés és kivételkezelés: HANDLER-ek programozása. Dinamikus SQL lekérdezések készítése és futtatása. Tárolt eljárások írása és futtatása. Felhasználói függvények (UDF) készítése. Rekurzív lekérdezések készítése. Eseménykezelés: triggerek szerepe és programozása.

Adminisztrátori feladatok

Adatbázisok logikai és fizikai tervezése. Adatbázis szerver konfigurációja. Feladatok automatizálása: EVENT-ek készítése. Biztonsági mentés készítése. Biztonsági mentésből való helyreállítás. Felhasználók létrehozása és kezelése. Jogosultságok kiosztása. Táblák összevonása (merge) és táblák partícionálása. Adatbázis teljesítményének mérése.

Optimalizálás, haladó technikák

Az SQL lekérdezések elemzése és optimalizálása: a futtatási terv elemzése. Hatékony lekérdezések írása. Indexek optimális használata szűrések, rendezések és tartományi lekérdezések esetén. Konkurencia problémák. Zárolások és zárolási szintek ismertetése. Deadlock kérdésköre. Deadlockok elkerülése. Kurzorok használata. Kurzorok előnyei és hátrányai. Hierarchikus adatok hatékony tárolása. Egyéb tippek és trükkök.

MySQL és a PHP kapcsolata

LAMP/WAMP (Apache+MySQL+PHP) rendszerek áttekintése. MySQL adatbázisban tárolt adatok megjelenítése weblapokon. Kapcsolódás MySQL adatbázishoz PHP-ból. Programozási típushibák, és azt hogyan használják ki a hackerek: SQL injection. Védekezés a webes támadások ellen. Műveletek logolása. Teljesítménymérés, lapok gyorsítótárazása (cache).

Letöltendő anyagok
Technikai információk
Részletes technikai információkat csak a képzés hallgatói nézhetik meg bejelentkezés után!
Tanfolyami értékelőlap
Kérlek segíts nekünk abban, hogy kitöltöd a kérdőívünket a tanfolyammal kapcsolatban!