Ez egy régebbi tanfolyamunk, melynek videóinak elérhetőségéért már nem tudunk felelősséget vállalni.
Sajnos ez a tanfolyam jelenleg nem publikus,minden erőnkkel a javításán dolgozunk!
Kisvállalati mindent bele
Tanfolyamunk arról szól, hogyan hozhat létre és üzemeltethet bárki nagyvállalati szintű, teljesítményű és megbízhatóságú informatikai rendszert a felhő áldásaival kiegészítve. Hol legyen a névfeloldás, a levelezés, a fájlmegosztás, a címtár, az adatbázis, vagy a webalkalmazás? Otthon? Vagy a felhőben? És ha a felhőben, azon belül hol? És ha otthon, akkor hogyan érem el kívülről? Gyakorlatorientált képzésről lévén szó ezeket a kérdéseket nemcsak megbeszéljük, hanem a javasolt rendszereket fel is építjük. Sőt, "hardversimogató" alkalmat is tervezünk, úgynevezett kütyünapot, amikor is a javasolt hardvereket testközelből kezelheti itt nálunk bárki, az online hallgatók is. A tanfolyamot a Magyar Telekom, hazánk legnagyobb adatparkját üzemeltető internetes szolgáltatója támogatja.
Előfeltételek
A tanfolyam elvégzéséhez alapvető operációsrendszer- és hálózati ismeretek szükségesek, ami a következőket jelenti: a számítógépek felépítésének ismerete (processzor, merevlemez, videokártya stb.), a Windows operációs rendszer ismerete (szolgáltatások, registry, vezérlőpult stb.), IP-címek "felismerése" stb.
Nézd online!
Ezt a tanfolyamot kényelmesen, otthonról is követheted, a képzésrol készült felvételeket bármikor visszanézheted. Kérdés esetén beépített chat segítségével léphetsz kapcsolatba az oktatóval vagy más hallgatókkal. Ha ez a tanfolyam már véget ért, az elkészült videóanyagot Elofizetéssel megvásárolhatod!
Kinek ajánljuk?
Kezdő és gyakorlott rendszergazdáknak ajánljuk a részvételt, akik kíváncsiak a felhőalapú szolgáltatások adta lehetőségekre. Annak, aki magánszemélyként vagy akár kisvállalatként szeretne nagyvállalati szintű informatikai rendszert üzemeltetni, mindezt felhőszolgáltatások igénybevételével. Azoknak, akik a privát és hibrid felhők komponenseit szeretnék megismerni egy gyakorlatorientált képzés keretén belül, és szeretnének közelebbről is meglátogatni egy adatparkot.
Oktató
Réczi Gábor

Rendszerüzemeltetés oktató

Témakörök
Futtatási környezet a felhőben és saját rendszer használata

Indítórúgásként belső hálózatunkat, illetve a támogatónk által felajánlott Telekom felhő összekötését, alaphasználatát fogjuk tisztázni. Mindez a hibrid felhő bevezetésének minősül, de a későbbiekben ennek az összetettebb, piacképesebb változatait is megvalósítjuk.

Házi megoldások, építőkockák 1.

Desktop virtualizáció, storage alapok, hálózat alapok, memóriakezelés, címtárépítés, távmenedzsment alapok. A tanfolyam egyik célja, hogy megértsük: a felhőalkalmazások tulajdonképpen ugyanazok a technológiák, amelyeket házon belül is használunk, csak némivel több energiát, vasat, pénzt, tudást öltek az egyes megoldásokba, mint mi valaha fogunk/lehetőségünk lesz. Azonban ha nem vagyunk tisztában az alapterminológiával, technológiákkal, akkor hogy akarjuk átemelni szolgáltatásainkat a felhőbe?

Házi megoldások, építőkockák 2.

Címtárépítés (nem csak Windows), hibakeresés-javítás, hálózati szolgáltatások mélyvíz (IPv6, virtuális (IP) hálózatok). Folytatjuk gondolatmenetünket, de immáron felhő-kompatibilis módban, avagy ha nem szabványosak a belső rendszereink, úgy ne várjunk zökkenőmentes átállást hibrid vagy publikus felhőbe.

Alkalmazáskiszolgálók 1.

Fájlszerver funkciók, levelezés (Exchange és egyebek), online-offline szolgáltatások. Szép dolog a szerveroldal, de valójában szolgáltatásokat érünk el, nem szervereket. Lássuk, egyszerűen hogyan kell az első "termelő" szállítószalagokat összeállítani.

Alkalmazáskiszolgálók 2.

Adatbázisszerverek, webszerver alapú szolgáltatások. A legnépszerűbb megoldásokat tekintjük át, a legsűrűbben használt formákban. Ha még nem láttál ilyet, itt a helyed. Ha láttál ilyet, lesz meglepetés :)

Alkalmazáskiszolgálók 3.

Strukturált adatok kezelése (Sharepoint és barátaik), összetett alkalmazáskiszolgálók (webáruházak, tartalomkezelő rendszerek). A téma magáért beszél. Meglehetősen bonyolult tud lenni egy alkalmazáskiszolgáló, de egy alkalmazáskiszolgáló nem alkalmazáskiszolgáló.

Nagy rendelkezésre állás (HA)

Storage (hardveres, szoftveres), hálózatok, clusterek, alkalmazáskiszolgálók kombinálása. Ha egy alkalmazáskiszolgáló nem működik, akkor nem is létezik, és nem is termel. Hogyan tehetjük őket úgy működésbiztossá, hogy nem tudnak róla, vagy esetleg van natív lehetőség?

Alkalmazásbiztonság

Natív biztonsági lehetőségek (hardening), PKI alapok, implementációk. Évek óta kérdés: üzembiztonság vagy adatbiztonság? Megpróbálunk egészséges egyensúlyt teremteni, de legalábbis munkaidő/szakértelem/pénzügyi szempontokból.

Fizikai és logikai hálózatok biztonsága, kialakítása

Wifi, 802.1x, TCP/IP mélyvíz. Cél a felhőtechnológiák használata, de stabil hálózati kapcsolatok nélkül félmegoldásnak számít.

Vendégelőadó: Kocsis Tamás (biztributor)

Kliensnap

VDI, telefon, tablet, desktop, vékony kliensek. A szerverek (szolgáltatások) viszonylag öncélúak - kliens nélkül. Az utóbbit általában hanyagolni szokták, mert "ahhoz mindenki ért". Ezen a napon megmutatjuk, hogyan kell konstruktívan tervezni, és ügyesen karbantartani azokat az eszközöket és szoftvereket, melyeken lényegében a munka folyik, illetve kiemeljük, mennyire fontos: tulajdonképpen az ügyfél tipikusan ezt látja az egész rendszerből, tehát nem mindegy, milyen színvonalat biztosítunk.

Kütyünap - bónusz program

Ezen a szombaton egyaránt szeretettel várjuk a tantermes és online hallgatókat itt nálunk, a NetAcademiában.

A hardversímogató kütyünapon testközelből megnézhetitek és kipróbálhatjátok azokat az eszközöket, amikről a képzésen szó van, illetve találkozhattok az oktatóval, vendégelőadókkal, na és persze egymással.

Internetes szolgáltatások

DNS internetes alapok, távelérés, PKI implementációk. Ezen a napon megnézzük, milyen eszköztár áll rendelkezésre a házon belüli rendszerünk elérésére, valamint szolgáltatásaink publikálására.

Házon belül, házon kívül

DNS, Levelezés Expert, IPv6 - Az alkalamazáskiszolgálókat interneten keresztül csak nevesítve, speciális módon, speciális IP beállításokkal lehet elérni biztonságosan.

Vendégelőadó: Répás Sándor (HunNet Média)

Felügyelet, privát felhő

Telephelyek összekötése, felügyelet alapok, események, eseménynaplók okos kezelése, System Center konstruktívan. A "felhő" fogalma tulajdonképpen a nagy rendelkezésre állású (HA), delegálható (Tenant), felügyelt hálózati szolgáltatások fogalma. Eddig minden komponenst tisztáztunk, jöhet a felügyelet stratégiája, megvalósítása.

Kliensmaszat felügyelete

Webszűrés, proxy, Layer7 biztonság. A Cyberoam Layer 8 Security segítségével felügyeljük menedzselt eszközeink webes forgalmát, avagy ha nem vigyázol, mire használják a drága sávszélességet, ugrottak a felhős szolgáltatások!

Vendégelőadó: Pók Bálint (Sicontact)

Telekom felhő, Adatpark látogatás - bónusz program

Közös látogatás a Magyar Telekom 14 400 m2-es Adatparkjába, ahol a résztvevők egy átfogó helyszínbejárás keretében közelről is megfigyelhetik a felhő darabkáit.

Itt tudtok jelentkezni a 1,5 órás turnusokra: https://portal.adatpark.hu/cloudnap/

Az Adatpark címe:
1087 Budapest, Asztalos Sándor utca 13.

 

Microsoft Public Cloud

Outlook.com, Onedrive, Office365, Azure, Intune. Léteznek ingyenes, léteznek fizetős szolgáltatások a Microsoft felhőszolgáltatásában. Ezek közül szemezgetünk, hogy eddigi rendszereink miképpen valósíthatóak meg a Microsoft alapú felhőszolgáltatásokban

Alkalmazásfelhő egyéb lehetőségek

Telefonközpont, fax, számlázás, webáruházak, spamszűrés…Léteznek olyan szolgáltatók, akik igazán specifikusan foglalkoznak egy-egy informatikai szolgáltatás bérbeadásával. Megnézzük, hogyan lehet ezekkel együttműködni, milyen lehetőségeink vannak a magyar piacon.

Vendégelőadó: Bakos Orsolya Adrienn (Magyar Telekom)

Hibrid felhő

Költöztetési szempontok, költöztetés. Nem fekete-fehér a képlet: voltak, lesznek olyan szolgáltatások, amik helyben üzemeltetve mindig jobban teljesítenek (vagy éppen törvény kötelez minket rá). Voltak, lesznek olyan szolgáltatások, amire már nem is gondolnánk felhő nélkül. Ezen a napon úgy szervezzük őket, hogy egyszerre működjenek, vagyis ne kelljen kényszer alapján döntenünk, hogy helyi, vagy bérelt infrastruktúrán, környezetben üzemeltessünk szolgáltatásokat, hanem egyszerre!

Amazon felhő (Amazon Web Services), O365 Extra

Az első bő 2 órás blokkban bevezető módszereket tekintünk átaz AWS szolgáltatások használatába, gyakorlatias induló feladatok, amazon terminológia, skálázás, felügyelet. Az AWS már akkor felhőszolgáltatásokat adott, amikor maga a fogalom, technológia még nem is létezett. Szenteljünk egy külön napot erre a 24+ különálló szolgáltatáscsomagra, hogy képbe kerüljünk a lehetőségeivel!

Vendégelőadó: Tobi Tamás AWS architect

A második másfél órás blokkban az Office 365 integrációs lehetőségeivel ismerkedünk vendégelőadónkkal.

Vendégelőadó: Zombory Zoltán (Zomputer)

Tanfolyami értékelőlap
Kérlek segíts nekünk abban, hogy kitöltöd a kérdőívünket a tanfolyammal kapcsolatban!