Sajnos ez a tanfolyam jelenleg nem publikus,minden erőnkkel a javításán dolgozunk!
A forensic analízis alapjai - újratöltve!
avagy teendők biztonsági incidens esetén
A képzésen a hallgatók a forensic vizsgálat alapjait ismerhetik meg, azaz hogy miként hajtsanak végre digitális nyomozást a kezdetektől, a támadás bizonyítékainak feltárásáig. A tanfolyam során sort kerítünk a bizonyítékok begyűjtésére és elemzésére, legyen a megtámadott operációs rendszer Windows vagy Linux. Az automatizált eszközökön kívül, ahol szükséges, ott a manuálisan elvégzett vizsgálatot és az ehhez szükséges eszközöket is megismerik a hallgatók. A hallgatók a tanfolyam elvégzésével az alábbi képességekre tesznek szert: bizonyítékok gyűjtése szerverekről és munkaállomásokról, fájlrendszer-elemzés, sérült fájlok javítása, törölt fájlok visszaállítása Linux és Windows rendszereken. A szteganográfia alapjai, hálózati forgalom analízise, szerverre történő behatolás visszakövetése és elemzése. Az automatizált megoldások mellett a manuális vizsgálat folyamatát, és annak eszközeit is megismerhetik a hallgatók.
Kinek ajánljuk?
Mindenkinek, akit érdekel az informatikai biztonság, illetve azon belül is az adatok kinyerése informatikai rendszerekből, vagy annak csak egy kis megmaradt részéből. Biztonsági szakembereknek, akiket érdekel az, hogy mit tehetnek, ha már megtörtént a baj. Ennek során kideríthetik azt is, hogy milyen biztonsági rések maradtak a rendszerben, hogy azt később megerősíthessék.
Nézd online!
Ezt a tanfolyamot kényelmesen, otthonról is követheted, a képzésrol készült felvételeket bármikor visszanézheted. Kérdés esetén beépített chat segítségével léphetsz kapcsolatba az oktatóval vagy más hallgatókkal. Ha ez a tanfolyam már véget ért, az elkészült videóanyagot Elofizetéssel megvásárolhatod!
Előfeltételek
Általános rendszergazdai ismeretek, minimális Windows és Linux ismeretek, alapvető fájlrendszer ismeretek.
Oktató
Zsíros Péter

Vezető oktató, hálózatbiztonsági szakértő
 

Témakörök
Képfájlok létrehozása, dokumentációs követelmények

Az első alkalommal a hallgatók megtanulják, miként készítsenek megfelelő képfájlokat az áldozatul esett rendszerekről. Fontos, hogy ne sérüljön a bizonyítási lánc (chain of custody), milyen dokumentációt és hogyan szükséges készíteni. Áttekintjük az ehhez szükséges eszközök használatát, és a blokk eszközök mellett a memória tartalmának másolatát is elkészítjük későbbi elemzéshez.

Képfájlok általános vizsgálata

Második alkalommal az elkészített képfájlokat a legismertebb ingyenes megoldással, a Sleuthkit-tel elemezzük. A vizsgálat során sort kerítünk törölt fájlok visszaállítására, a registryben tárolt adatok elemzésére és kinyerésére, valamint a Recycle bin - Kuka - működésének vizsgálatára Windows rendszer alatt.

Böngészőanalízis

A hallgatók megismerik, hogy miként állíthatjuk vissza a weboldalakhoz tartozó jelszavakat, a felhasználók milyen oldalakat látogattak, illetve az eltárolt cookiek alapján a böngészési szokásokat is elemezhetjük.

Linux alapú rendszerek analízise

A Windows mellett a linuxos számítógépeket is vizsgálat alá helyezzük. A fájlrendszereknél áttekintjük az ext4 és XFS alóli adatvisszaállítást.A kézi vizsgálat mellett egy félig automatizált eszközt - PhotoRec - is felhasználunk.

NTFS fájlrendszer és Windows szoftver RAID összeállítása

A hallgatók az automatizált eszközök egyes korlátai miatt annak használata nélkül is megtanulják az NTFS fájlrendszer elemzését és az arról történő adatvisszaállítást. Manuális módszerrel keressük a timestomp és slacker alkalmazásokkal módosított állományokat.

Fileheader pótlás, szteganográfia, PCAP analízis

Ezen alkalommal a szándékosan felülírt, vagy megsérült állományok még visszaállítható részeinek képfájlokból történő kinyerését tekintjük át. Megvizsgáljuk a szteganográfiával elrejtett adatok felderíthetőségét, milyen a nem megfelelő szteganográfia, és milyen esélyünk van egy jól kivitelezett adatelrejtést felderíteni.Végezetül áttekintjük a hálózati forgalmak analízisét egy PCAP állomány alapján, melyben felderíthetjük egy hálózati betörés nyomait és rekonstruálhatjuk a támadást.

Konzultáció

Kérdések, válaszok, ismétlés.

Letöltendők, előkészületek
Technikai információk
Részletes technikai információkat csak a képzés hallgatói nézhetik meg bejelentkezés után!
Tanfolyami értékelőlap
Kérlek segíts nekünk abban, hogy kitöltöd a kérdőívünket a tanfolyammal kapcsolatban!