Ez egy régebbi tanfolyamunk, melynek videóinak elérhetőségéért már nem tudunk felelősséget vállalni.
Ceph, a soklábú fájlrendszer
avagy hogyan építsünk cloudhoz tárolórendszert
Kezdés:
Ez a tanfolyam már véget ért,
figyeld az új időpontokat!
Hossz:
32 tanóra
Az egyes alkalmak
Ár:
65 000 Ft+áfa
ingyenes!
Részvételi mód:
Visszanézhető videók
Ezen a linuxos képzésen a hallgatók megtanulják, hogyan építsenek nagyon nagy megbízhatóságú tárolót, amelyik nem omlik össze egy hibától. A modern számítástechnika manapság a felhő alapú számítástechnikáról szól. Az adatokat azonban a felhőben is tárolni kell, és az egyik, ha nem a legnagyobb kihívás, hogy megbízható, gyors, és sokoldalú háttértároló rendszert biztosítsunk. A Ceph erre egy jó megoldást kínál. A Ceph egy szabad szoftveres, ingyenes storage platform, mely képes objektumokat, blokk eszközöket - például virtuális gépek merevlemezeit - és fájlrendszert biztosítani. Mindezt teljesen hétköznapi hardveren, egy kereskedelmi rendszer árának töredékéért, és annál nagyobb megbízhatósággal.Ez egy kezdetektől teljesen katasztrófatűrőre tervezett rendszer, mely mentes az úgynevezett "single point of failure" hibáktól, amikor a rendszer egy elemének hibája is a teljes összeomlást okozhatja. Megbízhatóságára és méretezhetőségére is jellemző, hogy a világ legnagyobb tárhely szolgáltatói - például DreamHost - is használják, de ugyanilyen hatékony kis és közepes vállalkozások kiszolgálásánál is.
Nézd online!
Ezt a tanfolyamot kényelmesen, otthonról is követheted, a képzésrol készült felvételeket bármikor visszanézheted. Kérdés esetén beépített chat segítségével léphetsz kapcsolatba az oktatóval vagy más hallgatókkal. Ha ez a tanfolyam már véget ért, az elkészült videóanyagot Elofizetéssel megvásárolhatod!
Kinek ajánljuk?
Mindazoknak hasznos lehet a részvétel, akiket érdekel a felhő alapú számítástechnika, illetve szívesen megismerik egy rendundáns, kedvező árú tárolórendszer kiépítését és üzemeltetését. A részvétel azoknak is hasznos lesz, akik az OpenStack és más felhő alapú rendszer számára egy gyors, és megbízható tárolót szeretnének építeni.
Témakörök
Ceph felépítése, szerepek, alkotóelemek

Első alkalommal a hallgatók részletesen megismerik a Ceph felépítését, az alapfogalmakat. Megimserjük miaz a RADOS, RADOSGW, RBD, CephFS, OSD, MON, Pool, Placement groupok, SCRUM, CRUSH maps. Kiemelten fontos,hogy megértsük a Ceph alapvető fogalmait, felépítését, követelményeit, ugyanis ez az egész rendszer ésígy a tanfolyam alapja. Megismerjük az Object Store-ok és a blokk eszközök lehetőségeit. Áttekintjük, hogymilyen hálózati és hardver felépítés ajánlott, és szükséges egy Ceph cluster létrehozásához.

Ceph telepítése

A Ceph klaszter alkotóelemeinek Ubuntu 12.04-es rendszerre történő telepítését végezzük el, melynek végrehajtása utána rendszer készen áll a klaszter létrehozására.
A Ceph alkotóelemeinek - monitor, server nodeok telepítési lépései:
- Adminisztratív felhasználók létrehozása
- Ceph-deploy telepítése
- Admin node beállítások
- Server node beállítások

Ceph Storage Cluster beállítása

A Ceph által kínált, Amazon S3 és OpenStack kompatibils object storage létrehozását ismerjük meg.
- Merevlemez szükséges beállításai
- Fájlrendszer lehetőségek és kiválasztás (ext4, xfs, btrfs)
- ceph konfigurációs állomány megfelelő beállítása (monitor, OSD, RADOSGW szekciók)
- XFS fájlrendszerek létrehozása az OSD-ken
- Klaszter tagok azonosításának beállítása
- Monitoring beállítások
- Naplózási beállítások

Ceph Storage klaszter kezelése, haladó beállítások

A Ceph képes akár futásidőben változtatni a beállításokon, illetve több storage clustert is létrehozhatunk.
A különálló storage clusterek magas fokú izolációt biztosítanak, de körültekintően kell eljárni a létrehozásukkor.
Az alábbi műveleteket végezzük el ezen az alkalmon:
- Konfigurációs beállítások listázása
- Klaszter tulajdonságok listázása
- Második storage klaszter létrehozása

Hálózati beállítások

A storage cluster által szükséges, operációs rendszeren végrehajtandó hálózati beállításokat, és hálózatieszközök beállítási követelményeit tekintjük át:
- Hálózati felépítés
- IPTables szabályok beállítása az OSD, monitor és metadata server kommnuikációjának engedélyezése
- Cluster hálózat, és publikus hálózat különválasztása
- TCP beállítások hangolása
- Hálózati kártyák összefogása, jumbo framek használata

Storage cluster azonosítási rendszere

Áttekintjük, és beállítjuk a storage clusteren az opcionális azonosítást, áttekintjük a lehetőségek előnyeit és hátrányait.
- Azonosítás engedélyezése
- Azonosítás kiépítése
- Azonosítási kulcsok kezelése
- Cluster üzenetek aláírása, azonosítása
- Azonosítás lejárati idejének konfigurálása

Klaszter monitoring rendszer kiépítése

A biztonságos, megbízható klaszter egyik legfontosabb része a megfeleő felügyeleti és központi kezelő - monitoring - rendszer.Minden klaszter legalább egy monitorral - MON démon - rendelkezik, de lehetőségünk van ennek a megbízhatóságát isnövelni több monitoring démon rendszer kiépítésével.
- Monitoring rendszer felépítése
- Monitoring rendszer megtervezése: monitoring adatok diszkjeinek elhelyezése, tárolókapacitás megtervezése
- Map állományok
- Indulási és konzisztencia vizsgáló monitoring beállítása
- Monitor klaszter kiépítése
- Monitor adatok szinkronizációja
- OSD monitor beállítások

RADOS pool-ok kezelése (létrehozás, írás, olvasás, objektumok eltávolítása, bővítése)

Ezen alkalommal a RADOS objektum tárolók alapvető, és haladó kezelésével fogunk foglalkozni. Miként kezeljük, miként bővítsüka Pool-t, vagy éppen miként távolítsunk el egy OSD-t a rendszerből.

Virtuális gépek - KVM - futtatása RBD-ről (RADOS Block Device)

A Ceph képes nem csak fájlokat tárolni, és kiajánlani, hanem a tárolt objektumot blokk eszközként is kiadni és ígyvirtuális gépek számára mindig elérhetővé tenni. Lehetőségünk van direkt elérésre a libvirtd és QEMU réteg együttműködésénekkihasználásával, illetve kernel modulon keresztüli használatra is. Ezek beállítását tesszük meg, és elemezzük a viselkedésüket,hogy a megfelelő megoldást válasszuk ki.

Performancia növelése (naplózás, cachelés)

A tanfolyami napon a hallgatók a Linux és a hardver, valamint a Ceph démonjainak, valamint a Ceph kliens oldali alkalmazásainakfinomhangolásába nyernek betekintést. Áttekintjük a megfelelő hardver kiválasztást illetve gyorsítási opciókat - SSD-k bevonásaa rendszerbe, gyorsító kártyák használata stb. -, hogy felkészülten tudjuk bővíteni, illetve gyorsítani a rendszert, amennyibena költségvetésünk megengedi azt.

CephFS

Utolsó alkalommal a POSIX kompatiblis, elosztott fájlrendszert és használatát ismerjük meg. Ehhez telepíteni fogjuk, és beállítjuka szükséges Metadata Server komponenst (MDS), megvizsgáljuk a beállításait, hardver követelményeit, valamint általános hibakeresést isvégzünk egy ilyen kiépítésű rendszeren.

Technikai információk
Részletes technikai információkat csak a képzés hallgatói nézhetik meg bejelentkezés után!
Tanfolyami értékelőlap
Kérlek segíts nekünk abban, hogy kitöltöd a kérdőívünket a tanfolyammal kapcsolatban!