Kezdés:
Ez a tanfolyam már véget ért,
figyeld az új időpontokat!
Hossz:
40 tanóra
Az egyes alkalmak
Ár:
85 000 Ft+áfa
ingyenes!
Részvételi mód:
Visszanézhető videók
Az iPhone és az iPad az a két eszköz, melyre egy mobilalkalmazásnak mindenképpen el kell készülnie, mégpedig azért, mert az iOS-platform a fizetőképes alkalmazásvásárlók gyűjtőhelye. Ennek ellenére mobilos és tabletes fejlesztőkből egyaránt hiány van, míg az igény folyamatosan nő az ilyen alkalmazásokra. Tanfolyamunk nem titkolt célja, hogy ezen változtassunk. A képzés gondosan összeállított tematikája szigorúan követi az iOS-alkalmazások kódolásának, fejlesztésének bevett folyamatait. Az alapok elsajátítása után ízekre szedjük az Apple operációs rendszerére való fejlesztés minden fontos állomását. A kódolás strukturális kérdéseitől, a szenzorok és egyéb hardverelemek használatán át az Apple-ökoszisztéma különlegességeivel egyaránt foglalkozunk. A tanfolyam gerincanyagát elismert hazai cégek vezető iOS-fejlesztőinek, projektvezetőinek, sikeres appok készítőinek vendégelőadásai színesítik.
Előfeltételek
Valamilyen objektum-orientált programozási nyelv ismerete (Java, C++, C#, stb.). Az iOS-re való fejlesztés során használt Objective-C programozási nyelv alapjait átvesszük az első 2-3 alkalommal.
Nézd online!
Ezt a tanfolyamot kényelmesen, otthonról is követheted, a képzésrol készült felvételeket bármikor visszanézheted. Kérdés esetén beépített chat segítségével léphetsz kapcsolatba az oktatóval vagy más hallgatókkal. Ha ez a tanfolyam már véget ért, az elkészült videóanyagot Elofizetéssel megvásárolhatod!
Kinek ajánljuk?
Nyelvet vagy platformot váltóknak, kezdő, középhaladó iOS-fejlesztőknek, illetve fejlesztési projekmenedzsereknek, hogy kellő rálátásuk legyen a fejlesztési folyamatokra és technikai lehetőségekre.
Témakörök
Objective-C, túl az alapokon

Elmélyülünk az Objective-C programozásban. Szó lesz saját osztályok írásáról, memóriakezelésről és megismerkedünk sok hasznos segédosztállyal, mindezt példákon keresztül megmutatva. Cél, hogy az alkalom végére biztonságosan mozogjunk az Objective-C kódban.

Felhasználói felület alapok

Rátérünk a felhasználói felület programozására, és megismerkedünk az alapvető nézetekkel, ezek beállításaival és eseményeik feldolgozásával. Megismerkedünk a gesztusokkal és megtanuljuk ezeket felismerni. Bemutatásra kerül a View Controller-ek fogalma, melyek végigkísérik majd a későbbi felhasználói felülettel foglalkozó témákat.

Nézetek, rajz és animáció

További nézetekkel ismerkedünk meg, megtanulunk saját, egyedi nézeteket készíteni, valamint a képernyőre rajzolni. Átvesszük a nézetek animálásának alapjait.

Többképernyős alkalmazások, navigáció

Több képernyőből (View Controller-ből) álló felhasználói felületekkel foglalkozunk, megismerkedünk a storyboard segue-ekkel és az alap konténer View Controller-ekkel (Tab Bar Controller, Navigation Controller). Átvesszük a listák készítéséhez használatos Table View programozásának alapjait.

Univerzális alkalmazások és haladó Table View programozás + vendégelőadó

Ezen az alkalmon folytatjuk a Table View programozásának bemutatását (szerkesztés és egyedi cellák készítése), majd rátérünk az iPad-en használatos speciális View Controller-ek és az iPhone/iPad támogatás témájára (univerzális alkalmazások).

Vendégelőadó: Szabó János (vezető mobilalkalmazás-fejlesztő, Qualysoft)
Fő szakterülete a keresztplatformos alkalmazások.

Haladó felhasználói felület programozási témák

Több különböző, a UI programozáshoz kapcsolódó témával foglalkozunk: bemutatjuk az iOS 6-ban debütáló Collection View-t, megismerkedünk az AutoLayout-al, a konténer View Controllerek készítésével, továbbá néhány egyéb felületi elemmel (pl. Action Sheet és Alert View).

Perzisztens adattárolás

Áttekintjük az iOS-en adatok tárolására használatos technológiákat. Foglalkozunk property listákkal, fájlkezeléssel és Settings Bundle készítésével.

Core Data + vendégelőadó

Ezen az alkalmon az iOS-en strukturált adattárolásra leggyakrabban használt rendszerrel, a Core Data framework-el foglalkozunk. Készítünk adatmodellt, entitásokat és relációkat definiálunk, lekérdezéseket indítunk és röviden áttekintjük a migráció témáját.

Vendégelőadó: Bödecs Tibor (iOS fejlesztő, Canecom)
Fejlesztőként a Sziget és az Olimpia TV mobilalkalmazásának készítésében vett részt.

Kommunikáció

Különböző kommunikációs megoldásokkal és kapcsolódó témákkal foglalkozunk. A HTTP protokoll használata mellett foglalkozunk az XML és JSON feldolgozással, email küldéssel és végül betekintünk a GameKit framework szolgáltatásaiba.

Blokkok, szálkezelés és alkalmazás életciklus

Az iOS 5-ben bevezetett blokkok (más nyelvekben closure-ök) használata ennek az alkalomnak a legfőbb témája. Blokkokon keresztül tudunk szálakat kezelni (GCD) és animációkat indítani. Ezen túl még sort kerítünk az iOS alkalmazások életciklusának kezelésére is.

Vendégelőadó: Belényesi Viktor (iOS-fejlesztő, Prezi)

Multimédia + vendégelőadó

Kép, hang és videók rögzítésével, lejátszásával és szerkesztésével foglalkozunk. Fényképezünk, képeket töltünk be a galériából és ezeket manipuláljuk is.

Vendégelőadó: Kerepesi Péter (vezető iPhone fejlesztő, Ustream)

Szenzorok és helymeghatározás + vendégelőadó

Átvesszük az iOS-on elérhető szenzor API-kat (pl. gyorsulásérzékelő és giroszkóp kezelése), foglalkozunk a helymeghatározással és a térképkezeléssel a MapKit frameworkön keresztül.

Vendégelőadó: Koren Balázs (Geogebra)
A Geogebra nevű matematikai oktatási program hazai képviselője, ő vezette a termék Kickstarter projektjét, emellett tanárként dolgozik és hivatásos geek. Előadásában a Geogebra iOS natív appjának fejlesztéséről, teszteléséről és a HTML5 használatáról beszél.

Apple szolgáltatások (Push-notification, iCloud) + vendégelőadó

Ennek az alkalomnak a fő témája az Apple szolgáltatások használata, ide értve a Push értesítések kezelését és az iCloud használatát. Röviden foglalkozunk az iAd-el és az In-App vásárlásokkal is. Ezeken túl igyekszünk sort keríteni a közösségi hálózatokkal kapcsolatos API-k bemutatására is.

Vendégelőadó: Lippai Zoltán (EPAM)
Tapasztalt iOS fejlesztő, elsősorban vállalati mobilalkalmazásokkal és keretrendszerek fejlesztésével foglalkozik. Készített utazással, kiskereskedelemmel, szépségiparral és vendéglátással kapcsolatos alkalmazásokat is, de ma már inkább a junior fejlesztők belső képzésével foglalkozik.

Hatékony fejlesztés és debug

Ez a modul olyan témákkal foglalkozik, melyek a hatékony fejlesztést és hibakezelést segítik. Megnézzük hogyan lehet Unit teszteket írni iOS-re és milyen egyéb eszközöket használhatunk a tesztelés megkönnyítésére (pl. OCMock mock könyvtár). Megnézzük, hogy milyen szolgáltatásokat nyújt az Xcode-hoz tartozó Instruments profiling alkalmazás és végül áttekintünk néhány olyan 3rd party könyvtárat, melyek jelentős segítséget nyújtanak a fejlesztéshez.

Technikai információk
Részletes technikai információkat csak a képzés hallgatói nézhetik meg bejelentkezés után!
Tanfolyami értékelőlap
Kérlek segíts nekünk abban, hogy kitöltöd a kérdőívünket a tanfolyammal kapcsolatban!