Magas rendelkezésreállás Windows Server környezetben
Mást jelentkeztetek
Ár: 149 000 Ft
Kezdés: febr. 20.
ápr. 24.
Hossz: 5 nap
A Microsoft Publikus felhője 2009 óta elérhető - Microsoft platformból főzve. Ebből lehet tudni, hogy jó és körültekintő tervezéssel - megvalósítható szinte bármilyen szolgáltatás, amellyel az üzleti logikát támogatni lehet Microsoft alapokon. Az érdekesség, hogy a nagy rendelkezésre állást többségében a Clustering-gel (fürtözéssel) azonosítják, pedig jóval szerteágazóbb szemléletet igényel - ha a cél a nagy rendelkezésre állású szolgáltatások létrehozása akár publikus felhőben, akár on-premise környezetben - vagy akár hibrid megvalósításban. A tematikát tehát szolgáltatás orientáltan állítottuk össze - az összetett cél eléréséhez szükséges összes eszközt, valamint ezek célszerű kombinációit, forgatókönyveit veszi figyelembe.
Oktatók
Réczi Gábor

Rendszerüzemeltetés oktató

Zsíros Péter

Vezető oktató, hálózatbiztonsági szakértő
 

Szükséges előismeretek
Alapvető Windows üzemeltetési ismeretek szükségesek a tanfolyam megértéséhez.
Online részvétel
A tanfolyamot felszerelt tantermünkben, és akár otthonról is követheti élőben. A chaten keresztül felteheti kérdéseit az oktatónak, és korlátlanul visszanézheti a tanfolyami alkalmakon készült felvételeket.
Kinek ajánljuk?
Mindenkinek, aki üzemeltetett már HA rendszereket, és annak is, aki csak tervezi, vagy képbe szeretne kerülni az érintett technológiákkal.
Részletes tematika
Kisegítő szolgáltatások: Active Directory, DNS, hálózati forgalmak (routing), adatbiztonsági szempontok (titkosítás, hitelesítés), Clustering, telephely-függő megoldások…
Hyper-v, mint hardverfüggetlenítési és teljesítményelosztási technológia: memóra, hálózat, storage és processzor dinamikus kezelése
Layer 1-2-3-4 Networking: minimális fizikai hálózati igények, sokkal több Software-Defined Networking, alkalmazásspecifikus forgalomkezelés a terheléselosztás és rendelkezésreállás, valamint
Storage, tárolás: blokk és fájlszintű tárolás Microsoft és nem Microsoft alapokon, hardveresen, szoftveresen, (geo)redundánsan, hibajavítósan, teljesítményorientált tervezéssel, alkalmazásigényeknek megfelelően
Alkalmazásspecifikus megoldások: Database Avaibility Group, Remote Desktop Farm, System Center - felügyeleti szempontok
Amiről kevés szó esik: kliensoldali technológiák (provizionálás, online-offline használat, teljesítményskálázás, platformspecifikus szempontok…)
Technikai információk


------------------
Ez egy masszív infrasturkturlális témaköröket körbejáró, tehát nem csak közvetlen MS témákat taglaló tanfolyam, így Layer2-től felfelé az ISO-OSI modellt fogjuk kivesézni. Úgy döntöttünk, hogy Hyper-v segítségével kizárólag vhd és vhdx modellezést fogok használni, a többi lemezkép formátumról csak beszélünk (vwmare, stb).
 
Tehát a fizikai gépen Hyper-v-ben kezdjük  a munkát, nem is mindegy, milyenben: legalábbis a windows10 1607es, vagyis a júliusi "anniversary" kiadott verziója, vagy a Windows 2016 Standard kell.
 
Ehhez ráadásul vas(ak) is kell (enek). Legalább 1 db ssd vinyó 100gb szabad hellyel fogunk mi dolgozni (plusz 100Gb tartalék tányéros lemezterület), melyek ugyan nem kritikusak, de a lemezidő erősen befolyásolhatja az előrehaladást. A lemezidőt lehet helyettesíteni stripe-olt tányéros vinyókkal.
 
A CPU-memória ennél jóval kényesebb krédés. Az  intel-vt vagy AMD-v eleve igényelt (16Giga rammal), hogy 64bit fusson virtuálisan, a továbbiakban pedig
több forgatókönyv van:
- ha van SLAT és EPT fícsör a procidban, akkor velünk tudsz tartani egyetlen fizikai gépen ("desktop" hyper-v Win10pro-enterprise, 1607es 
verzió, vagy bármilyen oprendszeren vmware player - erről nem lesz külön beállítás-útmutató)
- ha nincs SLAT, de van Intel-VT (AMD-V), illetve EPT, akkor egy Windows 2016 telepítésével-bekapcsolt hyper-v vel ugyancsak velünk tudsz
 tartani egyetlen géppel (műxik a nested virtualization)
- ha nincs EPT, nem tudsz modellezni velünk virtuálisan hyper-v-t, akkor: vagy nem modellezel hyper-v clustert/replikációt (túlélhető, csak fél nap érdemben) - modellezel velünk minden mást.
- És hát az utolsó lehetőség: dedikálsz két fizikai gépet, amely hyper-v supported, és azon telepítesz - immáron javasolt win2016-ot :)
 
Néhány informatív link a felnti mozaikszavakról:
https://msdn.microsoft.com/en-us/virtualization/hyperv_on_windows/user_guide/nesting
https://en.wikipedia.org/wiki/X86_virtualization
 
Persze ezeken felül, vagy megfelelően kidíszített géppel még kell egy olyan lehetőség két monitorral, ahol nézed az előadást, illetve dolgozol.
 
Jól bevált online módszertanom szerint készítettem egy Office365 szervezetet, amely élni fog 1 hónapig - ebben létrehoztam egy onenote jegyzettömböt, melybe rajzolni fogok, illetve megosztok linkeket.
 
Az előzetesen letölthető tartalmat (érdemben egy win2016, win10 illetve, egy hyper-v 2016 telepítő). Lesznek még kisebb-nagyobb "letöltendők", ez az induláshoz szükséges.